Hozzávalók:
1 kg karfiol, 1 1/2 dl tejföl, 6 dkg
vaj, 2 dkg morzsa, 2 dkg liszt, 1 1/2 dl tej.
A karfiolt rózsáira
szétszedve, jól megmossuk és forró sósvízbe feltéve, puhára főzzük, majd
leszűrjük. Egy tűzálló tálat bezsírozzuk, morzsával behintjük és a karfiolt úgy
helyezzük vissza, hogy rózsái felfelé álljanak. Két dkg vajból, 2 dkg liszttel,
1 1/2 dl
tejjel fehérmártást készítünk. Tűzről levéve hozzáadjuk a tejfölt, gyengén
megsózzuk és a karfiolra öntjük. Két kanál fonom morzsát, 2 dkg vajban, vagy
zsírban megpirítunk, ezzel megszórjuk a karfiolt és 10 percre forró sütőbe
tesszük. Tálalás előtt 2 dkg vajat apró darabkákban a tetejére rakunk.
Szokták a karfiolt
burgonyával is pótolni, hogy kiadósabb legyen. Néhány héjában főtt burgonyát
karikákra vágunk, a tűzálló tál aljára tesszük és rárakjuk a karfiolt. Ilyenkor
1 dl tejföllel és 1-2 dkg zsírral, vagy vajjal többet adunk hozzá és főételként
tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése