Kezdő és Haladó háziasszonyoknak is ajánlom ezt a könyvet!
Már több mint 25 éve főzök, de még mai napig használom.

Egy kis segítség az oldal használatához.
Ha "témakörönként" akarsz keresni -> használd a címkéket,
Ha konkrétan egy ételt keresel -> a jobb oldali sávban, lentebb található listákat.

2013. április 23., kedd

Tejfölös karfiol


Hozzávalók:
     1 kg karfiol, 1 1/2 dl tejföl, 6 dkg vaj, 2 dkg morzsa, 2 dkg liszt, 1 1/2 dl tej.

A karfiolt rózsáira szétszedve, jól megmossuk és forró sósvízbe feltéve, puhára főzzük, majd leszűrjük. Egy tűzálló tálat bezsírozzuk, morzsával behintjük és a karfiolt úgy helyezzük vissza, hogy rózsái felfelé álljanak. Két dkg vajból, 2 dkg liszttel, 1 1/2 dl tejjel fehérmártást készítünk. Tűzről levéve hozzáadjuk a tejfölt, gyengén megsózzuk és a karfiolra öntjük. Két kanál fonom morzsát, 2 dkg vajban, vagy zsírban megpirítunk, ezzel megszórjuk a karfiolt és 10 percre forró sütőbe tesszük. Tálalás előtt 2 dkg vajat apró darabkákban a tetejére rakunk.
Szokták a karfiolt burgonyával is pótolni, hogy kiadósabb legyen. Néhány héjában főtt burgonyát karikákra vágunk, a tűzálló tál aljára tesszük és rárakjuk a karfiolt. Ilyenkor 1 dl tejföllel és 1-2 dkg zsírral, vagy vajjal többet adunk hozzá és főételként tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések: