Kezdő és Haladó háziasszonyoknak is ajánlom ezt a könyvet!
Már több mint 25 éve főzök, de még mai napig használom.

Egy kis segítség az oldal használatához.
Ha "témakörönként" akarsz keresni -> használd a címkéket,
Ha konkrétan egy ételt keresel -> a jobb oldali sávban, lentebb található listákat.

2013. március 15., péntek

Felfújtak készítése


Felfújtnak nevezzük azokat a készítményeket, melyeknek kötőalapanyaguk a tojás, sűrű fehérmártás, vagy tejben áztatott zsemle. Jellegeiknek megfelelően párolt zöldségfélét, sajtot, sonkát, darált húsokat, vagy egyéb anyagokat vegyítünk az alapanyag közé. Az összekevert anyagokat zsírral kikent és liszttel behintett zárós puddingformába öntjük, de csak 3/4 részig, helyet hagyva az emelkedésre. A forma tetejének a belsejét is bekenjük, hogy ne ragadjon hozzá. A formát jól lezárva, langyos vízzel telt edénybe állítjuk. A víz a formát háromnegyed részig érje el.
A felfújtak főzési ideje általában 30-40 perc. Akkor van készen, ha a próbatűre már nem ragad. A vízből kivéve 2-3 percig állni hagyjuk és azután tálra borítjuk. Egyes felfújtakat sütőcsőben is süthetünk, ilyenkor a formát nem kell befedni. Készíthetjük a felfújtakat mázastepsiben is, vagy tűzálló tálban. Ha nincs kimondott pudding-formánk, kuglóf-sütőt használjunk lefedve. A felfújtakat olvasztott vajjal, melegített tejföllel leöntve, reszelt sajttal, vagy vajasmorzsával meghintve tálaljuk. Egyes felfújtakhoz hozzáillő mártást is adunk. A leírásban a vajat zsírral is helyettesíthetjük.
Fontos a felfújtak tetszetős tálalása. A felfújtakat általában előételnek adják, de vacsorára v. a diétás élelmezésben főételként is szerepel.

Nincsenek megjegyzések: