Felfújtnak nevezzük
azokat a készítményeket, melyeknek kötőalapanyaguk a tojás, sűrű fehérmártás,
vagy tejben áztatott zsemle. Jellegeiknek megfelelően párolt zöldségfélét,
sajtot, sonkát, darált húsokat, vagy egyéb anyagokat vegyítünk az alapanyag
közé. Az összekevert anyagokat zsírral kikent és liszttel behintett zárós
puddingformába öntjük, de csak 3/4 részig, helyet hagyva az emelkedésre. A
forma tetejének a belsejét is bekenjük, hogy ne ragadjon hozzá. A formát jól
lezárva, langyos vízzel telt edénybe állítjuk. A víz a formát háromnegyed
részig érje el.
A felfújtak főzési
ideje általában 30-40 perc. Akkor van készen, ha a próbatűre már nem ragad. A
vízből kivéve 2-3 percig állni hagyjuk és azután tálra borítjuk. Egyes
felfújtakat sütőcsőben is süthetünk, ilyenkor a formát nem kell befedni.
Készíthetjük a felfújtakat mázastepsiben is, vagy tűzálló tálban. Ha nincs kimondott
pudding-formánk, kuglóf-sütőt használjunk lefedve. A felfújtakat olvasztott
vajjal, melegített tejföllel leöntve, reszelt sajttal, vagy vajasmorzsával
meghintve tálaljuk. Egyes felfújtakhoz hozzáillő mártást is adunk. A leírásban
a vajat zsírral is helyettesíthetjük.
Fontos a felfújtak
tetszetős tálalása. A felfújtakat általában előételnek adják, de vacsorára v. a
diétás élelmezésben főételként is szerepel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése