Kezdő és Haladó háziasszonyoknak is ajánlom ezt a könyvet!
Már több mint 25 éve főzök, de még mai napig használom.

Egy kis segítség az oldal használatához.
Ha "témakörönként" akarsz keresni -> használd a címkéket,
Ha konkrétan egy ételt keresel -> a jobb oldali sávban, lentebb található listákat.

2013. április 16., kedd

Töltött káposzta


Hozzávalók:
     40 dkg darált sertéshús, esetleg fele marha, 30 dkg sertésoldalas, 10 dkg rizs, 1 kg savanyúkáposztafej, 5 dkg zsír, só, bors, hagyma, 2 dl tejföl, 3 dkg liszt.

A darált húshoz hozzáadjuk a rizst, amit 1 dkg forró zsíron megfuttatunk, 1/2 fej apróra vágott és 1 dkg zsíron üvegesre párolt hagymát, sót, borsot és jól elkeverjük. Lazíthatjuk a tölteléket egy tojással, vagy egy marék apróra vágott savanyúkáposztával. 10-12 káposztalevelet a vastag erektől megtisztítunk és a hússal megtöltjük úgy, hogy a tenyerünkre helyezzük a káposztalevelet, közepére egy kanál darálthúst teszünk. A levél alsó felét felhajtjuk, két oldalát szorosan összecsavarjuk és a levél felső szélit ujjunkkal benyomkodjuk. A káposzta megmaradt részeit vékony laskára vágjuk, egy lábost 3 dkg zsírral bekenünk és az aprókáposzta felét belehelyezzük. Ha csontok, vagy bőrös részek is vannak, azt is a lábos aljára helyezzük el. Rárakjuk sorjában a töltelékeket, a sertésoldalast, tetejét apró káposztával befedjük, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje és befedve, csendesen főzzük kb. 2 óra hosszat, amíg jól megpuhul.
Majd a húst és a töltelékeket kiszedjük, és az aprókáposztára ráöntjük a 3 dkg liszttel elkevert tejfölt, szükség szerint vízzel hígítjuk és pár percig főzzük. Tálaláskor egy mély, főzelékes tál aljába rakjuk az aprókáposztákat, ráhelyezzük a töltelékeket, levét alája öntjük, tetejét tejföllel meglocsoljuk és a felszeletelt oldalassal körítjük. A töltöttkáposztát előző napon is elkészíthetjük és másnap nagyon lassan, kevés víz hozzáadásával felmelegítjük.


Nincsenek megjegyzések: