Hozzávalók:
40 dkg darált sertéshús, esetleg fele
marha, 30 dkg sertésoldalas, 10 dkg rizs, 1 kg savanyúkáposztafej, 5 dkg zsír,
só, bors, hagyma, 2 dl tejföl, 3 dkg liszt.
A darált húshoz
hozzáadjuk a rizst, amit 1 dkg forró zsíron megfuttatunk, 1/2 fej apróra vágott
és 1 dkg zsíron üvegesre párolt hagymát, sót, borsot és jól elkeverjük.
Lazíthatjuk a tölteléket egy tojással, vagy egy marék apróra vágott
savanyúkáposztával. 10-12 káposztalevelet a vastag erektől megtisztítunk és a
hússal megtöltjük úgy, hogy a tenyerünkre helyezzük a káposztalevelet, közepére
egy kanál darálthúst teszünk. A levél alsó felét felhajtjuk, két oldalát
szorosan összecsavarjuk és a levél felső szélit ujjunkkal benyomkodjuk. A
káposzta megmaradt részeit vékony laskára vágjuk, egy lábost 3 dkg zsírral
bekenünk és az aprókáposzta felét belehelyezzük. Ha csontok, vagy bőrös részek
is vannak, azt is a lábos aljára helyezzük el. Rárakjuk sorjában a
töltelékeket, a sertésoldalast, tetejét apró káposztával befedjük, annyi vizet
öntünk rá, hogy ellepje és befedve, csendesen főzzük kb. 2 óra hosszat, amíg
jól megpuhul.
Majd a húst és a
töltelékeket kiszedjük, és az aprókáposztára ráöntjük a 3 dkg liszttel elkevert
tejfölt, szükség szerint vízzel hígítjuk és pár percig főzzük. Tálaláskor egy
mély, főzelékes tál aljába rakjuk az aprókáposztákat, ráhelyezzük a
töltelékeket, levét alája öntjük, tetejét tejföllel meglocsoljuk és a
felszeletelt oldalassal körítjük. A töltöttkáposztát előző napon is
elkészíthetjük és másnap nagyon lassan, kevés víz hozzáadásával felmelegítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése