Hozzávalók:
1/2 kg marhahús, 30 dkg ritkacsont, 40 dkg
vegyes leveszöldség: sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, zeller, hagyma,
néhány levél kelkáposzta, zöldpaprika és egy egész hámozott burgonya.
Leveshúsnak vegyünk
szegyet, fartőt, vagy hátszint. Lehet benne egy db lábszár is. A jól megmosott
húst és csontot 2 1/2 liter hideg vízbe főni tesszük. A marhahúsnak 3 1/2 órai
főzés kell. Amikor félfőzésben van, sózzuk meg, adjuk hozzá a tisztított zöldségeket,
a gyökereket, hosszában hasítva, a hagymát egészben. Ezekkel együtt még nagyon
lassú forrással főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul. Húzzuk le a tűzhelyről, 5
percig állni hagyjuk, hogy a zavarossága letisztuljon. Negyed részét leszűrjük
és belefőzzük a levesbe való tésztát. Leveses tálba kiöntjük és a többi levest
rászűrjük.
A húslevesből a húst
kiszedjük, szeletekre vágjuk, forró tálra helyezzük és a zöldséggel együtt
forró levessel meglocsoljuk. Tarhonya, rizs, vagy burgonyakörettel tálaljuk és
tetszésszerinti mártást adunk melléje.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése