Kezdő és Haladó háziasszonyoknak is ajánlom ezt a könyvet!
Már több mint 25 éve főzök, de még mai napig használom.

Egy kis segítség az oldal használatához.
Ha "témakörönként" akarsz keresni -> használd a címkéket,
Ha konkrétan egy ételt keresel -> a jobb oldali sávban, lentebb található listákat.

2013. április 7., vasárnap

Főzelékfélék


Az ésszerűen vezetett konyha arról ismerhető fel, hogy igen nagy szerepet játszanak benne a főzelékfélék. A főzelékfélék gazdag ásványi anyag: vas, mész, jód, nátrium, kálium stb., valamint vitamin és cellulóze tartalmuk miatt értékesek.
Sok gazdasszony arról panaszkodik, hogy ha nincs hús, nem tud mit főzni, legfeljebb valami tésztafélét. Az alábbiakban változatos leírását adjuk a főzelékek egész sorozatának, amelyek általában közkedveltségnek örvendenek. Ezek nemcsak valami húsfeltéttel kiegészítve adható ételek, hanem vannak köztük teljesen hústalan, vagy kevés hússal készülő, önálló fogásként szereplő főzelékfélék.
A főzelékfélék elkészítése igen változatos lehet. Így: sűrített főzelék, rizzsel összerakva és darált rizses hústöltelékkel lerakva, hússal, vagy gombával töltve, kirántva, sőt főzelékfeltétnek, mint labdacsok, pogácsák, ezenkívül felfújtak, tekercsek. Mint köretek, húsok mellé párolva, a főtt és nyers saláták egész hosszú sorozata.
Háztartásunkban helyet kapnak a házilag, vagy gyárilag szárított főzelékek, ilyenek a hüvelyeseken (bab, borsó, lencse) kívül a hagyma, káposzta, gomba, zöldborsó, paraj, burgonya. Ezeket főzés előtt több váltás vízben áztatjuk, azután forró vízben főzzük és kellőképpen fűszerezzük.
Napjainkban mindig nagyobb jelentősége van a mélyhűtött (mirelit) főzelékeknek. Vitamintartalmuk mélyhűtéssel őrizhető meg legjobban. Ma sokféle főzeléket tartósítanak mélyhűtéssel, s így van lehetőség arra, hogy a téli hónapokban is teljesen friss főzeléket kaphassunk. A főzelékellátásban a téli hónapok alatt nagyon fontosak a házilag és gyárilag tartósított konzervek.


Nincsenek megjegyzések: