Kezdő és Haladó háziasszonyoknak is ajánlom ezt a könyvet!
Már több mint 25 éve főzök, de még mai napig használom.

Egy kis segítség az oldal használatához.
Ha "témakörönként" akarsz keresni -> használd a címkéket,
Ha konkrétan egy ételt keresel -> a jobb oldali sávban, lentebb található listákat.

2013. április 8., hétfő

Hogyan mossuk meg a főzelékféléket?


Azokat a főzelékféléket, amelyeket nem hámozunk meg, sokkal nagyobb gonddal mossuk. Ilyenek a saláta, spenót, zöldbab, petrezselyemzöldje, sóska, kelkáposzta. Ezeket nagyon bő vízben, sok lében mossuk meg, hogy homok, föld, piszok ne maradjon rajta. Legjobb csap alatt vízsugárral mosni. Áztatni azonban nem szabad, mert értékes tápanyagokat oldunk ki belőle. A hámozott zöldségféléket nem darabolva, hanem egészbe hagyva mossuk és azután daraboljuk fel.
A főzelékek előfőzésénél is fontos tudnivaló, hogy forrázással, főzéssel értékes tápanyagokat veszít a zöldség (ásványi sók, vitaminok), ezért mindig sósvízzel forrázzuk, vagy főzzük ezeket, mert a sósvíz nagyban csökkenti a tápanyagok kioldódását. A főzővizet leveseknél, hígításnál felhasználhatjuk.
A töltött főzelékeknél a húst nyers és főtt állapotban használjuk. A főtt, illetve párolt hústöltelékek alkalmazásánál a leírásban a készítési mód nincs mindenütt feltüntetve külön-külön, hanem azt az alábbiakban adjuk: a húst megdaráljuk, hagymás zsírban, vagy hagyma nélkül fedő alatt saját levében, esetleg kevés víz hozzáadásával előbb puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. Tölteléknek maradék sült húst, vagy pörköltet használhatunk. A rizs elkészítése a kész hústöltelékeknél úgy készül, amint azt a rizsköretnél láttuk. Készíthetünk egyes töltött főzelékeket friss hús hiányában húspástétom konzervvel is. A húspástétomot nem kell darálni, hanem csak villával széttörni, és a párolt rizzsel összevegyítjük. Fűszerezni nem szükséges, legfeljebb pirított hagymát keverünk hozzá.
A magyar konyhán főzelék alatt általában a rántással, habarással, vagy lisztszórással sűrített főzeléket értjük, amelyet kellőképpen fűszerezve, tejföllel, vagy anélkül tálalnak, valami feltéttel. Ezeknek nagy részét áttörve is készítik. Így majdnem valamennyi főzelékféle elkészíthető, de csak ez a készítési mód konyhánkat egyhangúvá tenné. Azért keressük a változatosságot más elkészítési eljárásokkal is.

Nincsenek megjegyzések: