A lisztet sötét
zsemleszínűre, barnára pirítjuk. Ez a rántás az ételeknek már jellegzetes ízt
ad és a színét is megbarnítja. Egyes rántott levesekhez, hagymamártáshoz
készítjük.
A rántásban cukrot is
szoktak pirítani, amellyel a színét az ételeknek barnítjuk és a rántás
karamellízét fokozzuk. A barnarántástól - ha túl van pirítva a cukorral - az
étel keserű ízű lesz.
A rántás lehet híg,
zsírosabb és sűrűbb, kevésbé zsíros. Készíthetünk rántást, zsír nélkül is,
szárazon. Ilyenkor a lisztet zsír nélkül pirítjuk, kihűtjük és azután engedjük
fel hideg vízzel. Az ételekhez megszűrve adjuk. A zsírt külön adjuk az ételbe.
Száraz rántást
készítünk, ha olajjal főzünk, mert az olaj magas hőfokú sütése közben
kellemetlen ízanyagok mennek át az ételbe.
A rántáshoz sok esetben
fűszereket is adunk. Ilyenek: hagyma, paprika, zöldpetrezselyem, fokhagyma. A
fűszerekkel a rántást már nem sokáig piríthatjuk, mert megégnek és kellemes
ízüket elveszítik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése