Kezdő és Haladó háziasszonyoknak is ajánlom ezt a könyvet!
Már több mint 25 éve főzök, de még mai napig használom.

Egy kis segítség az oldal használatához.
Ha "témakörönként" akarsz keresni -> használd a címkéket,
Ha konkrétan egy ételt keresel -> a jobb oldali sávban, lentebb található listákat.

2013. március 22., péntek

Vegyes zöldségfelfújt


Hozzávalók:
     10 dkg zsír, vagy vaj, 8 dkg liszt, 3 dl tej, 4 tojás, 80 dkg vegyes zöldség (20 dkg sárgarépa, 20 dkg zöldborsó, 20 dkg karfiol, 20 dkg gomba. Az egyes zöldségeket szükség szerint helyettesíthetjük karalábéval, petrezselyemgyökérrel, vagy zellerrel.) 5 dkg sajt, 5 dkg apróra vágott sonka.

A zöldségféléket megtisztítjuk, a sárgarépát hosszú, vékony csíkokra, a gombát szeletelve vágjuk, a karfiolt rózsáira szétszedjük. Mindenik zöldségfélét külön-külön megpároljuk 1-1 dkg zsírban és kihűtjük. 5 dkg zsírból, vagy vajból 8 dkg liszttel, 3 dl langyos tejjel sűrű fehérmártást készítünk. Ha félig kihűlt, hozzákeverjük egyenként a tojássárgákat, 3 dkg reszelt sajtot, apróra vágott sonkát és a felvert tojások habját. A zöldségeket összekeverjük, és a masszával 3-4 soros rétegben felváltva helyezzük el a bekent formába. Legalól meg a tetején a felfújt alapanyaga legyen. A formát lezárjuk és 40 percig gőzben főzzük. Kiborítva nagyon mutatós, amint a vegyes zöldségek színei rétegekben látszanak, Erre már a berakásnál figyeljünk, hogy a zöldségek egészen a szélekre kerüljenek. Tálalásnál vajasmorzsával, vagy sajttal szórjuk meg és tejfölmártást adjunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések: