Hozzávalók:
30-40 dkg vegyes zöldség, 3 dkg zsír,
tojássárga, 1 kanál tejföl.
Egy szál sárgarépát
és petrezselyemgyökeret vékony karikára vágunk, egy kis fej hagymát apró
kockára vágunk és a zsíron halvány sárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldséget,
megsózzuk és fedő alatt pároljuk. Közben hozzáadhatunk néhány szál, apróra
vágott zöldbabot, zöldpaprikát és ha már puha a zöldség, egy paradicsomot
(télen egy kevés paradicsomlevet). Pároláskor tehetünk hozzá egy kis fej
karfiolt, rózsáira szétszedve, egy maréknyi zöldborsót, esetleg 1-2 db gombát.
Ha már minden zöldség megpuhult, felöntjük a szükséges mennyiségű meleg vízzel
és azzal csendesen főzzük. Adunk hozzá egy kávéskanálnyi apróra vágott
zöldpetrezselymet és végül belefőzzük a levesbe való tésztát. Ez lehet metélt,
galuska, máj-, vagy burgonyagombóc, rizs. Ha táplálóbb és finomabb levest
akarunk, sűríthetjük tojássárgával és tejföllel. A leveses tálban elkavarunk
egy tojássárgát egy kanál tejföllel és lassan felengedjük a levessel. Ha
hirtelen öntjük hozzá a forró levest, összecsomósodik a tojássárga és nem
sűríti, nem köti meg a levest.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése