Kezdő és Haladó háziasszonyoknak is ajánlom ezt a könyvet!
Már több mint 25 éve főzök, de még mai napig használom.

Egy kis segítség az oldal használatához.
Ha "témakörönként" akarsz keresni -> használd a címkéket,
Ha konkrétan egy ételt keresel -> a jobb oldali sávban, lentebb található listákat.

2013. január 8., kedd

Vegyes zöldségleves


Hozzávalók:
     30-40 dkg vegyes zöldség, 3 dkg zsír, tojássárga, 1 kanál tejföl.

Egy szál sárgarépát és petrezselyemgyökeret vékony karikára vágunk, egy kis fej hagymát apró kockára vágunk és a zsíron halvány sárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldséget, megsózzuk és fedő alatt pároljuk. Közben hozzáadhatunk néhány szál, apróra vágott zöldbabot, zöldpaprikát és ha már puha a zöldség, egy paradicsomot (télen egy kevés paradicsomlevet). Pároláskor tehetünk hozzá egy kis fej karfiolt, rózsáira szétszedve, egy maréknyi zöldborsót, esetleg 1-2 db gombát. Ha már minden zöldség megpuhult, felöntjük a szükséges mennyiségű meleg vízzel és azzal csendesen főzzük. Adunk hozzá egy kávéskanálnyi apróra vágott zöldpetrezselymet és végül belefőzzük a levesbe való tésztát. Ez lehet metélt, galuska, máj-, vagy burgonyagombóc, rizs. Ha táplálóbb és finomabb levest akarunk, sűríthetjük tojássárgával és tejföllel. A leveses tálban elkavarunk egy tojássárgát egy kanál tejföllel és lassan felengedjük a levessel. Ha hirtelen öntjük hozzá a forró levest, összecsomósodik a tojássárga és nem sűríti, nem köti meg a levest.


Nincsenek megjegyzések: